Over de Vries

De jaren 90

Sinds 1990 is Vleesbedrijf de Vries een begrip in de vleeswereld in het noorden van Nederland. In 1990 is Joop de Vries samen met één personeelslid Vleesbedrijf de Vries begonnen in Kollumerzwaag. Jarenlange werkervaring in de vleessector hebben Joop een zeer gevarieerde kennis van vlees opgeleverd. Bij zijn voormalige werkgever kwam hij onder meer in contact met Oosterse horeca dat in de jaren ’80 in opkomst kwam. Aan de andere kant was Joop bij dat bedrijf ook zeer betrokken bij het ambachtelijk roken van vleesartikelen.

In 1990 heeft Joop de Vries deze twee markten gecombineerd binnen Vleesbedrijf de Vries. Beide markten zijn erg onderhevig aan seizoensinvloeden die elkaar prachtig opvolgen. Als het horecaseizoen is afgelopen dan wordt het weer vaak kouder. Dit betekent dat de tijd voor de stamppotten aanbreekt en dus de tijd voor gerookte artikelen.

 

Het eerste begin was simpel en doeltreffend. Alleen de producten waar in deze markten de meeste vraag naar is werden klaargesneden. Dit betekent verse buiken voor de rokerij voor gerookt ontbijtspek dat aan de groothandel wordt verkocht en varkensnekken voor de Oosterse horeca, dit gebruikt men voor het bereiden van babi pangang. Joop was verantwoordelijk voor de verkoop en het bezorgen en 1 personeelslid was op het bedrijf voor het snijwerk.

 

Al snel bleek dat het fanatisme resultaat had en de afzet steeg gestaag maar gezond. Het personeelbestand diende uitgebreid te worden en ook werd iemand in dienst genomen om bijstand te verlenen in de administratie. Deze interne groei maakte het mogelijk dat het assortiment voor de horeca werd uitgebreid. Naast het hoofdproduct varkensnekken begon Vleesbedrijf de Vries ook met het gereed maken van rundvlees voor de horeca en het verkopen van hammen en satevlees. Een completer aanbod betekende een betere positie in de markt richting de Oosterse horeca.

 

Dit bleek en gouden greep want in 1997 bleek uitbreiding noodzakelijk. In 1998 zijn de bedrijfsactiviteiten voortgezet in Veenwouden. In een compleet nieuw gebouwd bedrijfspand waren er nog meer mogelijkheden. Inmiddels voorzag Vleesbedrijf de Vries ruim 100 Oosterse restaurants van vlees. Een groeiend aanbod en een toename in het personeelsbestand maakte het mogelijk om service op maat te leveren. Hierdoor kon de filosofie worden aangepast. Er werd niet meer alleen gewerkt naar eigen mogelijkheden, de wensen van de klant kwamen vanaf dat moment voorop te staan. Er worden dagelijks vier routes gereden om zodoende alle klanten zo snel mogelijk te kunnen leveren. Dit maakt het mogelijk dat de klanten desgewenst hun orders binnen 24 uur in huis hebben.

 

Van 2000 tot nu

Alle aandacht op het verse vlees liet de rokerij-afdeling echter een beetje onderbelicht. De nieuwe bedrijfsruimte bood echter hierin ook meer mogelijkheden. Daarom heeft Vleesbedrijf De Vries zo rond 2001 besloten om meer in te spelen op de wensen van de moderne consument. Er werd begonnen met het snijden en winkel klaar verpakken van ontbijtspek. Dit betekende dat artikelen als reepjesspek en dobbelsteentjes spek verpakt gingen worden in kant en klare, lang houdbare verpakkingen in vele gewenste gewichten (zoals 125 gr, 200 gr, 250 gr en 1000 gr). Deze uitbreiding van het assortiment bleek wederom een gouden greep. De eerste uitbreiding was dan ook al snel noodzakelijk. Er diende een rookkast te komen met een grotere capaciteit en de bewerkings- en afwaterruimte moest uitgebreid worden.

 

Tot en met 2009 is Vleesbedrijf De Vries doorgegaan met het verbreden van de markt in Noord Nederland en het optimaliseren van de service. Op dit moment rijdt Vleesbedrijf De Vries dagelijks met 5 auto’s door Noord Nederland. Dagelijks worden er klanten aangeleverd in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en het noorden van Gelderland. Om de klant zo goed mogelijk ten dienst te kunnen zijn is het zaak dat de routes zo vroeg mogelijk uit kunnen rijden.

 

In 2006 is er dan ook opnieuw uitgebreid. Deze uitbreiding had ten doel het productieproces te versnellen. Een grote vriezer is er bijgekomen, dit heeft ten doel dat er grotere voorraden pak klaar zijn. Verder zijn koel- en werkruimtes uitgebreid zodat men overzichtelijker kan werken en dat men de zelfde producten minder vaak door de handen heeft.

 

Anno 2009 werkt bij Vleesbedrijf De Vries een groep van 18 vakmensen die de horeca en groothandel in Noord Nederland dagelijks van maatwerk kan voorzien in al hun wensen op het gebied van varkens-, rund-, kalfs-, lams- en kippenvlees en op het gebied van gerookte artikelen.